Kezdőlap arrow Letöltések  
2018. február 19.
Letöltések


NetLab projekt - Kiadvány PDF Nyomtatás E-mail

Az INNONET Nonprofit Kft a „NetLab – Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon osztrák-magyar határ menti térségben” projekt keretében a Modul 4 résztvevőivel közösen egy kiadványt készített az osztrák és magyar duális szakképzés rendszerével kapcsolatban. A "Stratégiai irányvonalak – Regionális stratégia a szakemberhiány megszüntetése érdekében" című kiadvány kétnyelvű, német és magyar nyelven olvasható.

A kiadvány célja, hogy segítséget és útmutatást nyújtson a régió munkaerő-piaci döntéshozóinak, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a régió versenyképességét akadályozó és egyre súlyosbodó szakemberhiány megszüntetése érdekében.

A Modul 4 munkacsoport találkozókon a témában lefolytatott SWOT analízis eredményeképpen öt stratégiai irányvonal alakult ki:

  • A duális szakképzés bevezetése, továbbfejlesztése
  • A felsőfokú szakképzés továbbfejlesztése
  • Hatékony pályaorientációs rendszer elterjesztése
  • Ösztönző rendszerek szükségessége a szakképzésben
  • Nyelvtudás ösztönzése, fejlesztése

 A publikációban a tapasztalatok megosztása érdekében az első négy irányvonal jellemzői, eredményei kerülnek kidolgozásra osztrák és magyar részről egyaránt. Mivel a nyelvtudás ösztönzése a négy irányvonalat egyaránt érinti, ezért külön irányvonalként nem került kidolgozásra, viszont a kiadvány ezzel kapcsolatban számos fontos információt tartalmaz.

A kiadvány pdf változata innen letölthető.

* A Netlab projektet az Ausztriai-Magyarország 2007-2013 határon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Magyarország támogatja.

 
NETLAB- Konferencia kiadvány PDF Nyomtatás E-mail

Az INNONET Nonprofit Kft a „NetLab – Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon osztrák-magyar határ menti térségben” projekt keretében megjelentette Konferencia - kiadványát "Mobilitás és flexibilitás a jövő Európájában - Különös tekintettel az osztrák-magyar határterületre" címmel.

A NetLab keretében megjelent 3.Konferencia-kiadvány tartalmazza a 2011. június 7-én a szakmai konferencián elhangzott nyitóreferátumot, szakelőadásokat és pódiumbeszélgetést. A rendezvény célja, melyre az előadások keretében választ is kaphatunk: Mi jellemző a magyar-osztrák határon átnyúló munkaerőpiac mobilitására, flexibilitására.

A konferencia-kiadvány pdf változata innen letölthető.

* A Netlab projektet az Ausztriai-Magyarország 2007-2013 határon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Magyarország támogatja.

 

 
NETLAB - Tanulmány - Hiányszakmák és szakképzés a határ két oldalán PDF Nyomtatás E-mail
Az INNONET Nonprofit Kft a „NetLab – Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon osztrák-magyar határ menti térségben” projekt keretében a Modul 4 résztvevőivel közösen egy tanulmányt készített az osztrák és hazai munkaerőpiaci viszonyokkal kapcsolatban. A „Hiányszakmák és szakképzés a határ két oldalán” tanulmány célkitűzése:
 
A szakképzés helyzete kiemelkedően fontos Ausztriában és Magyarországon is napjainkban. Magyarországon ma egy millióval kevesebb ember dolgozik, mint 20 évvel ezelőtt, ezzel szemben a vállalkozások szakmunkás hiányról panaszkodnak. A foglalkoztatás politikának nemcsak a tömeges munkanélküliségre kell reagálni, hanem a mennyiségi és minőségi szakember hiányra is. Ausztriában a duális szakképzési rendszernek több évtizedre visszatekintő hagyománya van. A munkavilága folyamatos változásban van. A munkahelyek egyre nagyobb rugalmasságot követelnek a munkavállalótól és ez változásokat indukál a szakképzési rendszerben is. A szakképzés fejlesztése során mind a két országban nagyobb figyelmet kell fordítani a vállalati igényekre. Ezzel érhető csak el, hogy a gazdaságban jelentkező szakképzett munkaerő-keresletnek meg tudjunk felelni és támogassuk a gazdaság fejlődését. A tanulmányban bemutatásra kerülnek olyan sikeres projektek, amelyek innovatív módon járulnak hozzá a munkaerőpiac fejlődéséhez. 

A tanulmány pdf változata innen letölthető. 

* A Netlab projektet az Ausztriai-Magyarország 2007-2013 határon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Magyar Köztársaság támogatja.