Kezdőlap arrow Rendezvények  
2016. május 04.
Rendezvények


Meghívó Irányítócsoport találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 31.

Dátum, helyszín: 2013.06.10. Kőszeg

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő 11. Irányítócsoport találkozójára - 2013.06.10-én Kőszegre.

A különleges helyszínen (Keresztkúti Erdei Pihenőhely) megrendezésre kerülő találkozó az 5 éves projekt lezárását szolgálja.

 

A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

-  A modulok beszámolói
-  A projekthosszabbítási időszak tevékenységei
- „Ami a zárókonferencián elmaradt - Hubert Herzog, AMS NÖ
- Projektpartnerek személyes benyomásai a projekt megvalósításáról

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

 

A találkozó meghívóját innen letöltheti: letöltés (.pdf) 

 
NetLab - Hogyan lépjünk Ausztria nyomdokaiba a duális képzés terén? PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 15.

Dátum, helyszín: 2013.05.13, Győr

Tanulságosan zárult a 2013.05.13-án lezajlott workshop, amely az osztrák és a magyar duális képzési rendszer összehasonlítását valamint a két ország közti tapasztalatcserét tűzte ki célul. A NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt osztrák és magyar képviselői a workshopot megelőzően két alkalommal tanulmányúton vettek részt (2013.03.25 Győr, 2013.04.17 Neunkirchen), hogy a szomszédos ország duális képzési rendszerét a gyakorlatban is megismerjék.

A rendezvényt Robert Hörmann előadása nyitotta, aki az Alsó-Ausztriai Munkavállalói Kamara szemszögéből beszélt a duális képzésről. Előadásából kiderült, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában a cégeknél gyakorlaton lévő tanulókat munkavállalóként kezelik. A résztvevőkkel megismertette a tanulószerződés részletes felépítését valamint a legfontosabb kormányzati szabályozásokat. Őt követően a győri duális képzést alkalmazó PÁGISZ ÁMK igazgatója és tanulója (Hollenczer Lajos, Horváth Milán) számolt be a képzésről valamint az iskola Audival fennálló szoros együttműködéséről. Az előadásokat Mag. Reinhard Winter zárta, aki az Alsó-Ausztriai Gazdasági Kamara jelenleg futó munkacsomagjait és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Hogyan tudnánk mi magyarok fejlődni? Miben különbözik az osztrák és a magyar motiválási rendszer, amely a duális képzésben való aktívabb részvételre ösztönöz? Hogy élik meg a tanulók a képzést?

A rendezvény második felében csoportmunka során sikerült választ kapni a fenti kérdésekre. A workshop végén a résztvevő és a két országot képviselő tanulók a képzés során szerzett élményeiket osztották meg.

Összességében elmondható, hogy a workshop során lezajlott aktív közös munka lehetővé tette a két ország gondolkodásának egymáshoz közelebbé kerülését, az együttműködés megerősítését.

Az eseményről készült fotókat a következő linken lehet megtekinteni: Fotók letöltése

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
Meghívó workshopra PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 02.

Dátum, helyszín: 2013.05.13 Győr

Szeretettel meghívjuk a „NetLab - Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon” című projekt keretében megrendezésre kerülő workshopra a duális képzés tapasztalatainak megbeszélése és megosztása érdekében.

Dátum: 2013.05.13.
Időpont: 09:30-14:00
Helyszín: INNONET Innovációs és Technológiai Központ, H-9027 Győr, Gesztenyefa u. 4.

A rendezvény kétnyelvű, szinkrontolmácsolással történik a fordítása.

Jelentkezési határidő: 2013.05.08.

A résztvevők létszáma korlátozott. Kérjük, hogy részvételi szándékát a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

A találkozó meghívója és a hivatalos program innen letölthető: 

Meghívó letöltése: magyar (.pdf); német (.pdf)

 

 
Netlab projekt - Tanulni a legjobbaktól PDF Nyomtatás E-mail
2013. április 18.

Dátum, helyszín: 2013.04.17. Neunkirchen, Ternitz

Tanulmányúton vettek részt a magyar duális szakképzéssel foglalkozó szakemberek a NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt keretében. A tanulmányút 2013.04.17-én Ausztriában került megrendezésre.

A résztvevők megismerkedhettek a sikeres osztrák rendszerrel a gyakorlatban is, amelynek során három duális képzéssel foglalkozó intézmény (Tartományi Szakképző Iskola - Neunkirchen, Schöller Bleckmann Edelstahlrohr acélcsőgyártó vállalat - Ternitz, BFI Műszaki Képzési Akadémia - Ternitz) működésébe tekinthettek be.

Mit tapasztaltak a magyar résztvevők? Melyek a legfontosabb tanulságok?

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy a duális képzés Ausztriában már évek óta aktívan működik.

A magyar és osztrák duális képzés egyik legalapvetőbb különbsége az elméleti és gyakorlati idő arányában fedezhető fel. A hazai rendszerrel ellentétben az osztrák rendszer a gyakorlati/üzemi oktatásra fekteti a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy 1 oktatási év alatt a diákok 10 hétig vesznek részt kifejezetten gyakorlatorientált iskolarendszerű képzésen, az év fennmaradó részében viszont kizárólag üzemi oktatás zajlik.

Megdöbbentő az osztrák gyakorlati oktatás szervezettsége. A diákokat a biztos jövőkép mellett kiemelkedő bérezéssel és prémiumokkal is motiválják a minél magasabb teljesítmény elérésére: már az első tanévben átlagosan havi több, mint nettó 500 Eurót kapnak juttatásként, amely az évek során folyamatosan növekszik.

Fontos megemlíteni, hogy az osztrák rendszer bevezetése a társadalmi felelősségvállalás jegyében született: a cél a munkanélküli fiatalok foglalkoztatása.A szociális partnerség hatásaként nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók érdekeit is szolgálta ez a döntés, ugyanis e képzési formával az állam a vállalatoknak is megfelelő képzettségű munkaerőt kínál.

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
NetLab projekt - Sikerrel zárult a tanulmányút PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 28.

Dátum, helyszín: 2013.03.25. Győr

Tanulmányúton vettek részt a NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt képviselői 2013.03.25-én. A győri esemény egy 3 alkalomból álló határon átnyúló rendezvénysorozat első állomását jelentette. A látogatások célja a magyar és osztrák duális szakképzés tapasztalatainak megismerése és megosztása.

A magyarországi példák bemutatkozását követően 2013.04.17-én Ausztriában (Neunkirchen) kerül sor tanulmányútra, melyre korlátozott számban még regisztrálhatnak az osztrák duális szakképzés jelenlegi rendszerébe betekinteni kívánó hazai résztvevők. A két tanulmányút lezárásaként és a tapasztalatok megbeszélése érdekében májusban kerül sor Győrben egy bilaterális workshopra.

A NetLab projekt egyik alapvető célkitűzése, hogy a munkába bekapcsolódó osztrák és magyar résztvevők közelebbről és a gyakorlatban is megismerhessék a Magyarországon nemrég bevezetett duális szakképzés rendszerét.

A Győrben lezajlott találkozó az INNONET Innovációs és Technológiai Központban kezdődött. A duális rendszerrel kapcsolatos elméleti ismeretek megalapozásához Pális Ferenc - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetőjének felvezető előadását követően kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó és hallgatók között. Az osztrák résztvevők kérdései túlnyomóan a magyarországi iskolarendszerhez, az egyes oktatási szintek népszerűségéhez, valamint a tanulók munkavállalási lehetőségeihez kapcsolódtak.

A tanulmányút következő állomásán a résztvevők betekinthettek az Audi Projekt- és Oktatóközpont (PTC) működésébe, amely a duális szakképzés egyik mintaértékű létesítménye Győr-Moson-Sopron megyében.

Hány tanuló nyerhet felvételt a PTC-be? Hogyan zajlik a kiválasztás folyamata? Milyen feltételeknek kell megfelelni a felvételhez, s mely elemekre fektetik a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati oktatás során? – néhány a felmerülő kérdések közül, amelyre a résztvevők választ kaptak.

A rendezvény a Lukács Sándor Gépészeti és Mechatronikai Szakképző Iskola és Kollégium látogatásával zárult. A középiskola számos műszaki területet átfogó tanműhely biztosításával szorgalmazza a duális szakképzés gyakorlati megvalósítását.

A hasonló programban az osztrák oldal működésével ismerkedni kívánók jelentkezését 2013.04.12-ig várják a projekt munkatársai a tervezett ausztriai tanulmányútra a következő elérhetőségen: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Az eseményről készült fotókat a következő linken lehet megtekinteni: Fotók letöltése

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
NetLab projekt - Meghívó magyarországi tanulmányútra PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 07.

Dátum, helyszín: 2013.03.25. Győr

Szeretettel meghívjuk a „NetLab - Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon” című projekt keretében megrendezésre kerülő tanulmányútra a duális képzés tapasztalatainak megbeszélése és megosztása érdekében.

Dátum: 2013.03.25

Időpont: 10:00-16:00

Helyszín: INNONET Innovációs és Technológiai Központ, H-9027 Győr, Gesztenyefa u.4.

A rendezvény kétnyelvű, követő tolmácsolással történik a fordítása.

Az Audi Projekt- és Oktatóközpont látogatásához előzetes regisztráció szükséges. Enélkül nem lehetséges a belépés.

A regisztrációhoz szükséges adatok a következők:

 • Név

 • Lakcím

 • Személyi azonosító vagy útlevél szám

 • Munkáltató szervezet neve

Jelentkezési határidő: 2013.03.14.

Kérjük, hogy részvételi szándékát a szükséges adatok megadásával a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők létszáma korlátozott. A visszaigazolást jelentkezési határidő lejárta után küldjük ki mindenki számára.

Meghívó letöltése: magyar , német

 
NetLab - Zárókonferencia PDF Nyomtatás E-mail
2013. január 18.

Dátum, helyszín: 2013.01.17. Szombathely

Munkaerőpiac-nyitás. Gazdasági válság. Szakmunkás-hiány. Tapasztalatok és sikerek Ausztria és Magyarország közti határon átnyúló szociális partnerségi együttműködés, a „Netlab” 5 évéből.

A 2008 óta tartó Netlab projekt viharos időket élt át: Munkaerőpiaci nyitás, gazdasági válság, politikai zavargások. Ennek ellenére sikeresen bevezetésre kerültek az innovatív intézkedések.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a partnerek 5 év együttműködés alapján? Milyen jelentősége van egy Netlabhoz hasonló határon átnyúló projektnek az államok életében? Ilyen és hasonló felmerülő kérdésekre kaphattak választ a konferencián résztvevők.

A konferencia  sikeresen lezajlott, főként  Szombathelyről és környékéről nagy számmal érkeztek résztvevők. A rendezvény során bemutatásra kerültek a projekt moduljai, a résztvevők betekintést nyerhettek a határon átnyúló projektek működésébe valamint megismerhették a legfőbb sikertényezőket.

A konferenciát nyitó Harangozó Bertalan (Vas megyei Kormánymegbízott) után Győrffy Gábor (NYDRFÜ) és Horváth Csaba (MSZOSZ) kiegészítette az elhangzottakat. A rendezvény szervezési feladatait a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Közponjának képviselői végezték, akik a projektben szerzett tapasztalataikról is beszéltek a pódium előtt. 

A konferencia a 2014-2020 közötti időszak határmenti együttműködési lehetőségeinek feltárásával zárult. 

Összességében elmondható, hogy sikerült a projekt során kialakult értékes tapasztalatokat megosztani a nagyközönséggel.

 
NetLab - Meghívó a zárókonferenciára PDF Nyomtatás E-mail
2013. január 09.

Dátum, helyszín: 2013.01.17, Szombathely

Munkaerőpiac-nyitás. Gazdasági válság. Szakmunkás-hiány. Tapasztalatok és sikerek Ausztria és Magyarország közti határon átnyúló szociális partnerségi együttműködés, a „Netlab” 5 évéből.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon (Netlab) projekt turbulens időket élt át: a munkaerőpiaci korlátozások végét, a gazdasági válságot, a politikai változásokat. Ennek ellenére innovatív intézkedéseket sikerült megvalósítani. Mely tapasztalatokat és tanulságokat vonják le a partnerek az öt évnyi együttműködésből? Milyen jelentősége van az ilyen határmenti projekteknek, mint a Netlab az államok számára? Milyen értékkel bírnak majd az ilyen jellegű kezdeményezések az EU-ban a jövőben?

Tisztelettel meghívjuk egy rövid visszatekintésre és jövőbe néző kitekintésre a projektpartnerekkel együtt:

Dátum: 2013. január 17.

Időpont: 10:00- 13.30

Helyszín: Kámoni Arborétum, Látogatóközpont 9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.

A rendezvény tematikus súlypontja: a határmenti projektek külső keretfeltételei, a modulok eredményeinek bemutatása, a határmenti együttműködés 2014 és 2020 között.

Jelentkezés: legkésőbb 2013. január 14-g, e-mailben a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen.

A rendezvény a hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon Netlab-projekt kerül megrendezésre. A projekt rendezvényeiről, tevékenységeiről további információt a www.netlab-online.eu honlapon találhatnak.

Meghívó letöltése: letöltés

 
Netlab Projekt - 9. Irányítócsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 11.

Dátum, helyszín: 2012. 09.06. Schottwien am Semmering

A 2012.szeptember 06-án lezajlott 9. Irányítócsoport találkozó sikerrel zárult. A program egy rövid köszöntő után a projekt eddigi eredményeinek bemutatásával, az eddigi 4 év sikereinek áttekintésével folytatódott. A megbeszélés folyamán minden partner megfogalmazta, mit profitált ebből a projektből mind szakmailag,mind pedig emberileg.

A találkozó fő témájául a 2013. januárban megrendezésre kerülő zárókonferencia szolgált. A beszélgetés fő vonalát a konferencia részletes programjának felépítése, valamint megfelelő szakértők, előadók megtalálása adta. A téma egy intenzív workshop formájában került megvitatásra, melynek folyamán az osztrák és magyar fél véleményei, javaslatai bővebb kifejtésre kerültek.

A legfontosabb felmerült kérdések a következők voltak: 

 • Kövessük-e a korábbi konferenciák felépítését, vagy kövessünk valami egészen új koncepciót?

 • Mely személyek lehetnek a legmegfelelőbbek arra – mind osztrák, mind magyar oldalról – hogy a projekt keretében hiteles és szakmailag kitűnő előadást tartsanak a megjelentek előtt?

 • Legyen-e pódiumbeszélgetés, ha igen, milyen formában?

Az Irányítócsoport találkozó folyamán rögzítésre került 2013.01.17-e a zárókonferencia időpontjaként. Végül a projekttel kapcsolatos következő feladatok és jövőbeli találkozók időpontjai kerültek előtérbe, mely egyben a program zárásául is szolgált.

 
Meghívó a NetLab projekt 9. Irányítócsoport találkozójára PDF Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 22.

Dátum, helyszín: 2012.09.06. Shottwien am Semmering

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő 9. Irányítócsoport találkozójára – 2012.09.06-án Schottwien am Semmeringbe.

A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

- a projektben eltelt eddigi 4 év szakmai sikerei, eredményei
- a zárókonferencia időpontjának, kivitelezésének részletes megvitatása
- fennmaradó feladatok, a projekt fenntarthatósága.

A találkozó meghívóját innen letöltheti.

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)

 
Végéhez ért a Centrope_tt projekt PDF Nyomtatás E-mail
2012. július 16.

2012. június 11-én tartották a Centrope_tt projekt záró rendezvényének lebonyolítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A rendezvényen részt vettek a projekt partnerek és a Közös Technikai Titkárság képviselői, beszámolók hangzottak el a projekt keretében végzett tevékenységekről és azok eredményeiről.

Az Európai Unió által támogatott projekt a résztvevő területek innovációs rendszereinek összefonódását és a Centrope régió közös tudástérré való továbbfejlesztését tűzte ki célul.

A „Centrope_tt K+F adatbázis” olyan információtár, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a cseh-magyar- osztrák-szlovák határtérségben megkönnyítsék és elősegítsék a tudástranszfer folyamatokat. Ezzel térkép alapú eszközzel több, mint 2500 egyetemi, egyetemen kívüli és magán kutató-szolgáltató saját részletes szolgáltatási profilja tallózható. Az adatbázis alapján jelent meg a „Centrope_tt Innovációs Útmutató KKV-k részére”. Ebben közel 100 kutatóintézmény részletes profillal szerepel.

Számos vállalkozás vette igénybe ezen túl a „Centrope_tt Innovációs csekket” is. Ennek révén, vissza nem térítendő támogatás formájában egyenként 5.000 euró értékben támogattak határon átnyúló kutatás-fejlesztési tevékenységet. Az Innovációs csekknek köszönhetően összesen 40 transznacionális kutatási együttműködést lehetett elindítani. Az igénybe vevők körében a megyéből három vállalkozás valósította meg sikeresen projekt tervét.

A „Centrope_tt Akadémia” vállalatok, kutatók, tanácsadók és támogató szervezetek menedzsereinek biztosított lehetőséget a szomszédos régiók innovációs rendszerének alapos megismerésére. A támogatási rendszereket illető összehasonlító előadások mellett gyakorlati csoportmunka feladatok és interkulturális képzési modul biztosították az elhangzó szakismeretek elmélyítését. A négyszer két napos képzéssorozat résztvevői végül az ECQA által tanúsított oklevelet vehettek át sikeres vizsgáik letételét követően.

Videoriport a zárórendezvényről a Hírcity honlapján.

A projekt hivatalos honlapja: www.centrope-tt.info

Projekt cím: Tools for Transnational Innovation Support in Centrope

Támogatási szerződés száma: 1CE008P1

„A projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

 
Szakmai konferencia - 2012.06.19 - Oslip PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 25.

A NetLab projekt keretében június 19.-én Oslipban tartott bilaterális konferenciáján megfogalmazásra került, hogy a szakmunkáshiányt saját emberanyagból kellene fedezni – amihez viszont egy sor intézkedés szükséges, hiszen évek óta csökken azon cégek száma, akik maguk képezik ki  szakmunkásaikat.

A konferencia témájáról elkészült összefoglalók az alábbi linkeken elérhetők: magyar; német

Meghívó letöltése: magyar; német

Fotók a konferenciáról: itt

 
Vizsgáznak az innovációs szakértők PDF Nyomtatás E-mail
2012. április 12.

Április 16-tól teszik le elektronikus vizsgájukat a magyar részről az INNONET Innovációs és Technológiai Központ, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált Centrope_tt Akadémia innovációs szakértői. A sikeres vizsgázók az ECQA (European Certification and Qualification Association) által tanúsított nemzetközi oklevelet kapnak.

A Centrope_tt Akadémia keretében cseh, osztrák, szlovák és magyar gazdasági és területfejlesztési szakemberek hallgattak két képzési fordulóban négy helyszínen műhelymunkával kiegészített előadásokat a résztvevő országok, ezen belül különösen a Centrope határrégió innovációs rendszeréről, pályázati lehetőségeiről és technológia-transzfer módszertanáról. A résztvevők a szakmai kapcsolatteremtés mellett közös munkavégzés során ismerhették meg, hogy az egyes országokban milyen helyi sajátosságokra, lehetőségekre alapozva szervezhetnek és finanszírozhatnak innovációs projekteket. A hazai határtérséget a két forduló során 7 szakember képviselte. Ők sikeres vizsga esetén a tanúsítvány birtokában jogosulttá válnak elsajátított tudásuk szervezett formában való továbbadására is, jövőbeni trénerként gondoskodva a tapasztalatok naprakész megosztásáról.

Az Akadémia hátterét, szakmai kereteit biztosító Centrope_tt projekt (http://www.centrope-tt.info) 2009. év után ugyancsak zárásához közeledik, melyre 2012. június 11-12 között Győrben kerül sor, többek között ünnepélyes tanácsadó-testületi ülés keretében. Az erre meghívott és felkért szakértők az elért eredmények értékelése mellett határoznak a gyűjtött tudásvagyon fenntartásának, az együttműködés továbbvitelének módjairól is.

 
Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 14.

Dátum: 2012.03.13. Győr 

A 2012. március 13-án lezajlott Irányítócsoport találkozó sikererrel zárult. A program egy rövid köszöntő után a projekttel kapcsolatos általános tudnivalók megbeszélésével folytatódott.

Röviden bemutatásra kerültek a modulok, de a beszélgetés fő vonalát a 2012. június 9-én Güssingben megrendezésre kerülő konferencia témájának megvitatása adta. A júniusi konferencia témája alapvetően az Ausztriában és Magyarországon is jelenlevő szakemberhiány lesz:
Parlagon heverő munkaerő? Hogyan lehetne megállítani a túlképzettség folyamatát? Milyen módszerekkel lehetne motiválni a fiatalokat arra, hogy inkább szakmát tanuljanak? Ezen központi kérdések alapozzák meg a találkozó kerekasztal-beszélgetését.
Mit tehet egy cég a fiatalok megfogása érdekében? Ennek eléréséhez a vállalatnak olyan szociális infrastruktúrát kell kialakítania, amellyel képes magához vonzani a fiatal, szakképzett munkaerőt. Napjainkra hatalmas harc folyik ezen alkalmazottakért, s ez emelhette a munkaerőt az értékes telephely kiválasztási tényezők közé. A güssingi konferencia során a megbeszéltek alapján számos tanulságos Good Practise példa is el fog hangzani.
A pódiumbeszélgetés folyamán a magyar résztvevők is meg fognak szólalni. Magyarországon a szakemberek pótlására és a szakképzés támogatására irányuló intézkedések csupán rövid távon hatékonynak, gyorsan elévülőnek bizonyultak. Napjainkra számos magyar diák osztrák iskolába jár, és a problémák elmérgesedését sürgősen meg kell akadályozni. Ezért is olyan fontos a rendezvény témája és végkifejlete a magyar partner számára.
A júniusi konferencia célja olyan új stratégia megalkotása, amelynek segítségével sikerül a szabad állásokhoz az azok betöltésére alkalmas munkaerőt közvetíteni. Ez adatbankok kidolgozásával lehetne megvalósítható, viszont ennek kapcsán a kapacitás hiánya lehet sikert akadályozó tényező.

A találkozó végén a Netlab projekt keretében kiadott tanulmány került középpontba, illetve az ennek nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos kérdések megvitatása. Végül a projekttel kapcsolatos következő feladatok és jövőbeli találkozók időpontjai kerültek előtérbe, mely egyben a program zárásául is szolgált.

 
Meghívó a Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 13.

Dátum, helyszín: 2012.03.13. Győr 

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő Irányítócsoport 8. találkozójára – 2012.március 13-án Győrbe. A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

- a projekt keretében létrejött modulok tartalmának részletes ismertetése 
- a modulok továbbvitele a projekt lezárásáig, a projekt keretében elkészült tanulmány rövid ismertetése
- 2012-es tevékenységek, feladatok, a projekt fenntarthatósága. 

A találkozó meghívóját innen letöltheti.

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)

 
IMPULZUS? INTEGRÁCIÓ? KONKURENCIA? A nyitott munkaerőpiacok hatása az osztrák, magyar munkaerőpiacra PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 17.

Dátum, Helyszín: 2011.október 13., Mödling

Milyen hatásai voltak a munkaerőpiac megnyitásának az osztrák és magyar munkaerőpiacra és a gazdasági térségre? Mennyire hatékony a bér –és szociálisdömping törvény? Milyen hiányosságai vannak? Kik azok a magyarok, akik még most akarnak Ausztriába menni – milyen képzettségűek és mi motiválja őket? Szükség van még rájuk? Hogyan működik együtt az üzemeken belüli együttműködés? Létezik valaminek az elfojtása? Impulsreferátumokban és irányított beszélgetéseken és vitakörökben melyeken a közönség is részt vett, az ÖGB jogi tanácsadói, pénzügyi rendőrség, terület egészségbiztosító, s a munkaügyi kamara, az AMS tanácsadói, vállalkozók és üzemi tanácsok, és egy magyar munkavállaló nő betekintést adtak a hétköznapi gyakorlatba. A zárást az iparegyesület egy vezető közgazdászának előrejelzése adta.

A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos prognózisok, előrejelzések

A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos előrejelzések hamisnak bizonyultak a bér-és szociális dömping törvény hiányosnak tűnik, és a magyarok is azt szeretnék, ha visszaállna az átmeneti időszak. Ez csak néhány azokból a meglepő felismerésekből, amely a munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos határokon átnyúló vitarendezvényen napfényre került. Impulzusok? Integráció? Konkurencia? A nyitott munkaerő piac hatásai az Ausztria és Magyarország közötti határ közeli gazdasági területre címmel október 13-án a WIFI Mödlingenben a NetLab Eu-s projekt keretein belül rendeztek meg.

A rendezvénnyel kapcsolatos dokumentumok (sajtóanyag, fényképek, prezentációk) a „Hálózati találkozó“ címszó alatt letölthető. http://www.netlab-online.eu/index.php?id_seite=7779&pagelang=hu

A honlapon magyarul és németül is megtalálhatók az információk.  

Sajtóhírek a rendezvényről: magyar (.pdf)  német (.pdf)

 

 
120 másodperc & üzletember találkozó az ÉLETTUDOMÁNYOK témakörében PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 10.

120 másodperc & üzletember találkozó az ÉLETTUDOMÁNYOK témakörében

2011. november 15., Bécs

Találkozzon az élettudományok területén működő cégekkel és kutató intézetekkel a Centrope régióból, találjon sikeres üzletre, adjon lendületet innovációs ötletének és kezdeményezzen új európai K+F projekteket!


2011. november 15-én kerül megrendezésre a 2. Biotudományos Technológiai Napok c. rendezvény Bécsben a Bécsi Tudományos Egyetem szervezésében. A nemzetközileg jó hírnevű rendezvényen két Európai Unió által finanszírozott projekt, a Centrope_tt és a Centrope Capacity keretében nemzetközi üzletember találkozót szerveznek cégek és kutatók részére a Centrope régióból az élettudományok területéről.

A rendezvény két fő része:

 • 120 másodperc üzletember találkozó : 14:00 – 16:00 (regisztráció 13:30 órától)
 • Üzletember találkozó: 16:00 – 17:40 (Regisztráció 15:30 órától)

Mindkét rendezvény helyszíne: Bécsi Technológiai Egyetem (Karlsplatz 13, 1040 Bécs). A rendezvény külön-külön is látogatható.

Mindkét rendezvényen ingyenes a részvétel !

Munkanyelv: angol

Meghívó letöltése: magyar (pdf), angol (pdf)

 
Meghívó Hálózati Találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 19.
Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő Hálózati találkozó rendezvényre – 2011.október 13-án Mödlingbe.
A találkozó "Impulzus?Integráció?Konkurencia? A nyitott munkaerőpiacok hatása az Ausztria és Magyarország közti határközeli gazdasági térségre" címmel kerül megrendezésre.

 A rendezvényen a következő fő kérdésekre kaphatunk választ:

- A munkaerőpiaci nyitás hatása a foglalkoztatásra
- A munkerőpiaci nyitás hatására a munkavállalói jogok és a fair verseny biztosítására irányuló intézkedések
- Gazdaság és munkaerőpiac a közös határtérségben: munkaerő-piaci integráció a szakmai életben

A találkozó meghívóját innen letöltheti. 

 

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)

 
centrope_tt academy lectures in cross-border technology transfer PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 10.

Dear sir/madam,

You are kindly invited to the cross-border trainings of the centrope_tt academy, to be held four times (1 ½ days each) on 29/30.9.2011in Tulln, 20/21.10.2011 in Brno, 10/11.11.2011 in Györ, and 12/13.1.2012 in Bratislava, as a part of the European financed centrope_tt project (http://www.centrope-tt.info).

The reason for the creation of this training tool is to enhance the transnational research cooperation by educating Research, Technology and Innovation (RTI) - Managers with a focus on the Centrope region. The training shall professionalise the activities of technology transfer organisations (TTO’s), business consultants, specialised in innovation, technology and technology transfer, regional development agencies and policy makers in the field of developing frameworks for TT systems.

In particular this training is addressing to intermediaries who deliver services to SME’s & Start-ups and is suitable for beginners as well as for experienced TT professionals. You will be trained by experts in funding and financing, innovation support systems, TT systems and soft skills in cross-border TT for the Centrope region. The aim of the training is to give you an overview of the situation in each country’s RTImanagement peculiarities.

In the end it is foreseen that you can do an online-exam and get a European certification. After successfully graduated, you are prepared to support cross-border technology transfer projects.

For registration and more information please visit the project website at http://www.centrope-tt.info Registration is open until 16th of August 2011. Please take note that a registration does not imply a guaranteed student place. Registered interested persons will receive a confirmation/cancellation in the end of August following the first come-first serve principle.

Claus Zeppelzauer, ecoplus, centrope_tt lead partner

Wolfgang Rupp, VTÖ, centrope_tt academy coordinator

Tovább...
 
NetLab - 4. modul Munkacsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2010. március 12.

Tisztelt Hölgyem, Uram, tisztelt Sajtómunkatárs!

Engedje meg, hogy tájékoztassam a „NetLab- Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon” című projektről és annak tevékenységeiről.

A „Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon“ (NetLab) határ menti munkaerőpiaci projekt központi feladata egy aktív, határon átnyúló és közös érdekeken alapuló hálózati együttműködés létrehozása a regionális szociális partnerek, munkaerőpiaci szereplők és munkaügyi szervezetek között az osztrák-magyar határ menti térségben (Industrieviertel, Burgenland, Nyugat-Magyarország).

Az együttműködés lehetővé teszi a kölcsönös tapasztalatcserét, a közös problémák tudatának kialakítását és a megoldási javaslatok, stratégiák kidolgozását (olyan kérdésekben, mint a szakmunkáshiány, a szakképesítések összehasonlíthatósága, a határon átnyúló közvetítés, stb.) annak érdekében, hogy közösen és gyorsan lehessen reagálni a határ menti foglalkoztatási térség változásaira és kihívásaira.

 A projekt célja, hogy a szociális partnerek, érdekképviseletek és munkaügyi hivatalokat egy bilaterális hálózatban egyesítse. A projekt alapvető célkitűzései:

 • a stratégiai döntések, szakmai inputok és gyakorlatias szempontok érvényesülésének elősegítse
 • a közvetlen kapcsolatok és együttműködések kialakításának és a tudás átadásának erősítése 
 • együttműködés, egymással versenyzés helyett: A közös munkaerőpiac valamint a közös problémák tudatának erősítése
 • további bilaterális szakértők és multiplikátorok bevonása, új megközelítésék integrálása és szakmai hálózatbővítés
 • online oldal létrehozása a foglalkozások határon átnyúló összehasonlítására
Tovább...