Kezdőlap arrow Rendezvények arrow Technológiai Transzfer Szeminárium  
2024. április 20.
Technológiai Transzfer Szeminárium PDF Nyomtatás E-mail

ImageTechnológiai Transzfer Szeminárium

 
2007.április 24-én az INNONET és Innovációs Központ és a PANAC Pannon Autóipari Klaszter szervezésében az INNONET Innovációs és Technológiai Központban megrendezésre került a Technológiai transzfer szeminárium, ahol a vállalkozások új technológiákkal ismerkedhettek meg.
 
A Köszöntők elhangzása után Budavári László az INNONET Innovációs és Technológiai Központ (www.innonet.hu ) ügyvezetője bemutatta a pólus program egyik kulcsprojektjét, amely az INNONET bővítéseként fog megvalósulni. A TECHNONET Autóipari Kompetencia Központ egy speciális tudás, kiválóság - kompetencia menedzsmentjéért felelős létesítmény, amely elősegíti a K+F eredmények átültetését a gyakorlatba.
 
Kovács-Juhos Diána a Simo Project Bt. (www.nanosimo.hu) képviseletében a nanotechnika új alkalmazási területeit mutatta be főként az autóiparban, illetve az iparban. Bemutatásra kerültek a technológia mechanikai jelentőségei, geometriai hatásai, elektromos és mágneses, optikai, kémiai szerepei. Az előadó kitért az ipari nano lakk, illetve az új nanoműanyagok főbb jellemzőire, továbbá ismertette, hogy hogyan lehet az ultravékony nano rétegeket tükörre és fényszóróra alkalmazni, miért szükséges elektrokróm réteg a visszapillantó tükrökre, és milyen előnyökkel jár, ha a ragasztási technológiaként nanot használunk.
 
Halbritter Tamás a Future Energy Kft. (www.futurenergy.hu) ügyvezetője előadásban bemutatott egy új energiatakarékos világítástechnikai megoldást, amellyel a vállalkozások 25-40%-kal csökkenthetik saját energia felhasználásukat. Az új technológia minden gáz- és ívkisüléses elven működő fényforrás esetében alkalmazható: fénycsöveknél, halogéneknél, nátriumlámpánál, higanylámpáknál.
 
Kállai Tünde az X10D International IT Services Hungary Kft. (www.livinglab.shp.hu)  képviseletében a Nyitott innováció és  szolgáltató-centrikusság az autóipari szereplők számára a Living Labok Európai  Hálózatán keresztül című előadásában a „”Living Labok”, mint „elő környezet”, „nyitott innovációs műhely” előnyeit ismertette a hazai autóipari beszállítók számára.  A győri „Living Lab” projekt kezdeményezés célja, hogy a TECHNONET Kompetencia Központ, mint „hardver” a jövőben megteremtse a „Living Lab” „szoftverhez” szükséges osztott munkakörnyezetet.
 
Falk György a Varinex Informatikai Zrt. (www.varinex.hu) képviseletében 3D printing térhódítása című előadásában ismertette a rapid prototyping – gyors prototípus gyártást, amely egy relatív új technológia fizikai modellek és prototípus alkatrészek 3D-s CAD modellek közvetlen felhasználásával történő gyártást jelent. A 3D Prinitng fő célja a fejlesztés idejének csökkentése, a termék lehetséges hibáinak korai kiszűrése. A technológiát elsősorban forma-tesztnél, illeszkedés ellenőrzésnél, egyes funkciók meghatározásánál illetve közvetlen gyártásnál használják.
 
A szeminárium zárasaként Urszu Péter a PMT Hungária Kft. ügyvezetője a száraz jég technológiát mutatta be. (www.pmt-hungária.hu). Az eljárás lényege, hogy száraz jég részecskék ráfújásával válik le a szennyeződés a tisztítandó felületről. Előnye: a tisztítandó felület nem károsodik, a tisztítást követően nem marad vissza semmilyen vegyszer, víz, egyéb tisztító anyag, nem szükséges a gépeket, berendezéseket szétszerelni.

 

A szeminárium mondanivalója, gyors termék megújulás esetén nélkülözhetetlen új technológiák bevezetése, vállalkozások számára való megismerése, illetve alkalmazása. Fontos, hogy a vállalkozások tudatosan fejlesszék saját kompetenciáit, de ismerjék a környező vállalkozások kínálati kiválóságait. Ezen cél érdekében kell létrehozni és működtetni a Virtuális Kompetencia Hálózatot, amely nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is nagyban hozzájárul a vállalkozások gondolkodásmódjának megújításában.

 

Image