Kezdőlap arrow Rendezvények arrow Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozó  
2024. április 19.
Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail

Dátum: 2012.03.13. Győr 

A 2012. március 13-án lezajlott Irányítócsoport találkozó sikererrel zárult. A program egy rövid köszöntő után a projekttel kapcsolatos általános tudnivalók megbeszélésével folytatódott.

Röviden bemutatásra kerültek a modulok, de a beszélgetés fő vonalát a 2012. június 9-én Güssingben megrendezésre kerülő konferencia témájának megvitatása adta. A júniusi konferencia témája alapvetően az Ausztriában és Magyarországon is jelenlevő szakemberhiány lesz:
Parlagon heverő munkaerő? Hogyan lehetne megállítani a túlképzettség folyamatát? Milyen módszerekkel lehetne motiválni a fiatalokat arra, hogy inkább szakmát tanuljanak? Ezen központi kérdések alapozzák meg a találkozó kerekasztal-beszélgetését.
Mit tehet egy cég a fiatalok megfogása érdekében? Ennek eléréséhez a vállalatnak olyan szociális infrastruktúrát kell kialakítania, amellyel képes magához vonzani a fiatal, szakképzett munkaerőt. Napjainkra hatalmas harc folyik ezen alkalmazottakért, s ez emelhette a munkaerőt az értékes telephely kiválasztási tényezők közé. A güssingi konferencia során a megbeszéltek alapján számos tanulságos Good Practise példa is el fog hangzani.
A pódiumbeszélgetés folyamán a magyar résztvevők is meg fognak szólalni. Magyarországon a szakemberek pótlására és a szakképzés támogatására irányuló intézkedések csupán rövid távon hatékonynak, gyorsan elévülőnek bizonyultak. Napjainkra számos magyar diák osztrák iskolába jár, és a problémák elmérgesedését sürgősen meg kell akadályozni. Ezért is olyan fontos a rendezvény témája és végkifejlete a magyar partner számára.
A júniusi konferencia célja olyan új stratégia megalkotása, amelynek segítségével sikerül a szabad állásokhoz az azok betöltésére alkalmas munkaerőt közvetíteni. Ez adatbankok kidolgozásával lehetne megvalósítható, viszont ennek kapcsán a kapacitás hiánya lehet sikert akadályozó tényező.

A találkozó végén a Netlab projekt keretében kiadott tanulmány került középpontba, illetve az ennek nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos kérdések megvitatása. Végül a projekttel kapcsolatos következő feladatok és jövőbeli találkozók időpontjai kerültek előtérbe, mely egyben a program zárásául is szolgált.