Kezdőlap arrow Letöltések arrow NETLAB - Tanulmány - Hiányszakmák és szakképzés a határ két oldalán  
2024. április 19.
NETLAB - Tanulmány - Hiányszakmák és szakképzés a határ két oldalán PDF Nyomtatás E-mail
Az INNONET Nonprofit Kft a „NetLab – Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon osztrák-magyar határ menti térségben” projekt keretében a Modul 4 résztvevőivel közösen egy tanulmányt készített az osztrák és hazai munkaerőpiaci viszonyokkal kapcsolatban. A „Hiányszakmák és szakképzés a határ két oldalán” tanulmány célkitűzése:
 
A szakképzés helyzete kiemelkedően fontos Ausztriában és Magyarországon is napjainkban. Magyarországon ma egy millióval kevesebb ember dolgozik, mint 20 évvel ezelőtt, ezzel szemben a vállalkozások szakmunkás hiányról panaszkodnak. A foglalkoztatás politikának nemcsak a tömeges munkanélküliségre kell reagálni, hanem a mennyiségi és minőségi szakember hiányra is. Ausztriában a duális szakképzési rendszernek több évtizedre visszatekintő hagyománya van. A munkavilága folyamatos változásban van. A munkahelyek egyre nagyobb rugalmasságot követelnek a munkavállalótól és ez változásokat indukál a szakképzési rendszerben is. A szakképzés fejlesztése során mind a két országban nagyobb figyelmet kell fordítani a vállalati igényekre. Ezzel érhető csak el, hogy a gazdaságban jelentkező szakképzett munkaerő-keresletnek meg tudjunk felelni és támogassuk a gazdaság fejlődését. A tanulmányban bemutatásra kerülnek olyan sikeres projektek, amelyek innovatív módon járulnak hozzá a munkaerőpiac fejlődéséhez. 

A tanulmány pdf változata innen letölthető. 

* A Netlab projektet az Ausztriai-Magyarország 2007-2013 határon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Magyar Köztársaság támogatja.