Kezdőlap arrow Rendezvények arrow NetLab projekt - Sikerrel zárult a tanulmányút  
2018. február 20.
NetLab projekt - Sikerrel zárult a tanulmányút PDF Nyomtatás E-mail

Dátum, helyszín: 2013.03.25. Győr

Tanulmányúton vettek részt a NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt képviselői 2013.03.25-én. A győri esemény egy 3 alkalomból álló határon átnyúló rendezvénysorozat első állomását jelentette. A látogatások célja a magyar és osztrák duális szakképzés tapasztalatainak megismerése és megosztása.

A magyarországi példák bemutatkozását követően 2013.04.17-én Ausztriában (Neunkirchen) kerül sor tanulmányútra, melyre korlátozott számban még regisztrálhatnak az osztrák duális szakképzés jelenlegi rendszerébe betekinteni kívánó hazai résztvevők. A két tanulmányút lezárásaként és a tapasztalatok megbeszélése érdekében májusban kerül sor Győrben egy bilaterális workshopra.

A NetLab projekt egyik alapvető célkitűzése, hogy a munkába bekapcsolódó osztrák és magyar résztvevők közelebbről és a gyakorlatban is megismerhessék a Magyarországon nemrég bevezetett duális szakképzés rendszerét.

A Győrben lezajlott találkozó az INNONET Innovációs és Technológiai Központban kezdődött. A duális rendszerrel kapcsolatos elméleti ismeretek megalapozásához Pális Ferenc - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetőjének felvezető előadását követően kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó és hallgatók között. Az osztrák résztvevők kérdései túlnyomóan a magyarországi iskolarendszerhez, az egyes oktatási szintek népszerűségéhez, valamint a tanulók munkavállalási lehetőségeihez kapcsolódtak.

A tanulmányút következő állomásán a résztvevők betekinthettek az Audi Projekt- és Oktatóközpont (PTC) működésébe, amely a duális szakképzés egyik mintaértékű létesítménye Győr-Moson-Sopron megyében.

Hány tanuló nyerhet felvételt a PTC-be? Hogyan zajlik a kiválasztás folyamata? Milyen feltételeknek kell megfelelni a felvételhez, s mely elemekre fektetik a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati oktatás során? – néhány a felmerülő kérdések közül, amelyre a résztvevők választ kaptak.

A rendezvény a Lukács Sándor Gépészeti és Mechatronikai Szakképző Iskola és Kollégium látogatásával zárult. A középiskola számos műszaki területet átfogó tanműhely biztosításával szorgalmazza a duális szakképzés gyakorlati megvalósítását.

A hasonló programban az osztrák oldal működésével ismerkedni kívánók jelentkezését 2013.04.12-ig várják a projekt munkatársai a tervezett ausztriai tanulmányútra a következő elérhetőségen: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Az eseményről készült fotókat a következő linken lehet megtekinteni: Fotók letöltése

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/