Kezdőlap arrow Letöltések arrow NetLab projekt - Kiadvány  
2024. április 23.
NetLab projekt - Kiadvány PDF Nyomtatás E-mail

Az INNONET Nonprofit Kft a „NetLab – Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon osztrák-magyar határ menti térségben” projekt keretében a Modul 4 résztvevőivel közösen egy kiadványt készített az osztrák és magyar duális szakképzés rendszerével kapcsolatban. A "Stratégiai irányvonalak – Regionális stratégia a szakemberhiány megszüntetése érdekében" című kiadvány kétnyelvű, német és magyar nyelven olvasható.

A kiadvány célja, hogy segítséget és útmutatást nyújtson a régió munkaerő-piaci döntéshozóinak, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a régió versenyképességét akadályozó és egyre súlyosbodó szakemberhiány megszüntetése érdekében.

A Modul 4 munkacsoport találkozókon a témában lefolytatott SWOT analízis eredményeképpen öt stratégiai irányvonal alakult ki:

  • A duális szakképzés bevezetése, továbbfejlesztése
  • A felsőfokú szakképzés továbbfejlesztése
  • Hatékony pályaorientációs rendszer elterjesztése
  • Ösztönző rendszerek szükségessége a szakképzésben
  • Nyelvtudás ösztönzése, fejlesztése

 A publikációban a tapasztalatok megosztása érdekében az első négy irányvonal jellemzői, eredményei kerülnek kidolgozásra osztrák és magyar részről egyaránt. Mivel a nyelvtudás ösztönzése a négy irányvonalat egyaránt érinti, ezért külön irányvonalként nem került kidolgozásra, viszont a kiadvány ezzel kapcsolatban számos fontos információt tartalmaz.

A kiadvány pdf változata innen letölthető.

* A Netlab projektet az Ausztriai-Magyarország 2007-2013 határon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Magyarország támogatja.