Kezdőlap arrow Projektek arrow REC-LAB Elekro-RECycling Kompetencia LABor  
2024. április 19.
REC-LAB Elekro-RECycling Kompetencia LABor PDF Nyomtatás E-mail
REC-LAB – Elekro-RECycling Kompetencia LABor A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználásával valósult meg. A Baross Gábor regionális innovációs alapból nyert 13 millió forintos pályázati forrás támogatásával Elektronikai készülékek bontására létesített kísérleti labort. Projektkód: ND_INRG_05 – REC-LABor Projektköltségvetés: € 50 000

A projekt célkitűzése:

Az elektromos és elektronikai készülékek gyártása napjainkra a legdinamikusabban fejlődő iparággá vált világszerte. Ez a robbanásszerű fejlődés eredményezi a termékcsoportba tartozó egyes termékek rendkívül gyors elavulását, ezáltal a belőlük származó elektromos hulladék mennyiség évről évre való rohamos növekedését. A probléma világméretekben és európai szinten is rendkívül komoly gondot okoz, melynek megoldására az Európai Unió is komoly erőfeszítéseket tesz. A fejlődés az elektromos és elektronikai készülékek csoportján belül is a legjobban az IT- eszközök (számítógépek, irodatechnikai és kommunikációs eszközök) területén érvényesül, ahol a teljes elavulás ideje napjainkra mintegy egy-másfél évre csökkent.

A projekt célja egy Elektro-Recycling Kompetencia Labor (REC-LAB), mint innovatív kompetencia szolgáltatás kifejlesztése, amely új, versenyképes, valós piaci szegmens megteremtését jelenti. A REC-LAB szolgáltatás kiterjedt hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési kapcsolatrendszerre épül. A REC-LAB szolgáltatás végső kedvezményezettjei azok az, elsősorban kis-, és közepes vállalkozások, amelyek tevékenységüknél fogva (gyártó, forgalmazó, vagy feldolgozó) szembekerülnek az elektro-recycling problémájával.

ÁLTALÁNOS CÉLOK

A régió tudásbázisának fejlesztése, a tudás terjedésének ösztönzése Versenyképes kompetenciák meghonosítása a régióban A régió innovációs szolgáltatásainak kialakítása és bővítése Know-how és technológiai transzfer megvalósítása Interregionális innovációs együttműködések kialakítása A PROJEKT ELŐNYEI Az Elektro-Recycling Kompetencia Labor projekt legfontosabb előnye, hogy megszünteti az elektro-recycling probléma megoldásával kapcsolatos fenti hiányosságokat.

A REC-LAB egy virtuális tudáshálózatot működtető regionális mintaprojekt. Olyan innovációs szolgáltatás, amely megismeri és átveszi a ”legjobb gyakorlatokat”, feltérképezi a recycling partnereket és szakértőket, elvégzi a szükséges gazdaságossági számításokat, elemzi az E-hulladék anyagi összetételét, elkészíti a bontási és szelektálási utasításokat, feltárja az újrahasznosítási lehetőségeket, bemutat feldolgozás-technológiai eljárásokat. A REC-LAB projekt végső kedvezményezettjei azok az, elsősorban kis-, és közepes vállalkozások, amelyek tevékenységüknél fogva (gyártó, forgalmazó, vagy feldolgozó), mint referencia módszereket és ismereteket, igénybe fogják venni a REC-LAB projekt szolgáltatásait.

A projekt fő tevékenységei

„Best practice” projektek megismerése, elemzése 
„Best practice” projektek eredményeinek átvétele 
Elektro-Recycling Kompetencia Labor megalapozása 
Elektro-Recycling Kompetencia Labor létrehozása

A REC-LAB egy virtuális tudáshálózatot működtető regionális mintaprojekt, olyan innovációs szolgáltatás, amely 
feltérképezi a recycling partnereket és szakértőket, 
elvégzi a szükséges gazdaságossági számításokat, 
elemzi az E-hulladék anyagi összetételét,
elkészíti a bontási és szelektálási utasításokat, 
feltárja az újrahasznosítási lehetőségeket, 
bemutat feldolgozás-technológiai eljárásokat.

REC-LAB - Közvetlen előnyök

- A kommunikáció elősegítése a felsőoktatás és a vállalkozások között
-
A kutatás-fejlesztési eredmények alkalmazásának elősegítése a gyakorlatban
-
Tudás-kompetenciák regisztrálása és közvetítése a vállalkozások számára
-
Vállalkozói kompetenciák regisztrálása és közvetítése a vállalkozói körben
-
Koncentrált technológiai kompetencia szolgáltatások nyújtása
-
Technológiai transzfer tevékenységek (tanácsadás, projektgenerálás)
-
Nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben való részvétel segítése

REC-LAB - Közvetett előnyök

- Munkahelyek biztosítása magasan kvalifikált szakemberek számára
- Külföldi cégek lehorgonyzása a szolgáltatások nyújtásán keresztül 
- A hazai vállalkozások beszállítói képességeinek növelése
- Külföldi kutatás-fejlesztési kapacitások letelepedésének elősegítése

A REC-LAB projekt egyben tükörprojektje egy korábban megnyert, nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló CENTROPE projektnek, amelynek vezetője a bécsi KERP Elektro-Recycling Kompetencia Központ.