Kezdőlap arrow Rendezvények  
2024. május 18.
Rendezvények


RRI Tools - Meghívó szemináriumra II. PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 26.

A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. által gesztorált "Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation - RRI)˝ c. európai projekt a kutatás, az oktatás, a politikai döntéshozatal, a civil szféra, valamint az ipari és üzleti élet szereplői számára fogalmazza meg, kinek mit jelent a felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) gondolata.

A projekt keretében Európa szerte lebonyolított irányított panelbeszélgetéseken, valamennyi érintett csoport bevonásával keresik az ígéretes gyakorlatokat, az akadályozó tényezőket, valamint az egyes szereplők által megfogalmazott igényeket, annak érdekében, hogy a Horizon 2020 Keretprogram meghatározó gondolata egyre nagyobb teret nyerhessen Európában. 

Szeretettel meghívjuk Önt az RRI Tools projekt keretében 2016.06.28-án megrendezésre kerülő képzésre, amely helyszínéül a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szolgál.

A szeminárium meghívóját innen letöltheti: letöltés (.pdf)

Tovább...
 
RRI Tools - Meghívó szemináriumra PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 06.

A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. által gesztorált "Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation - RRI)˝ c. európai projekt a kutatás, az oktatás, a politikai döntéshozatal, a civil szféra, valamint az ipari és üzleti élet szereplői számára fogalmazza meg, kinek mit jelent a felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) gondolata.

A projekt keretében Európa szerte lebonyolított irányított panelbeszélgetéseken, valamennyi érintett csoport bevonásával keresik az ígéretes gyakorlatokat, az akadályozó tényezőket, valamint az egyes szereplők által megfogalmazott igényeket, annak érdekében, hogy a Horizon 2020 Keretprogram meghatározó gondolata egyre nagyobb teret nyerhessen Európában.

Szeretettel meghívjuk Önt a projekt keretében 2016.06.07-én megrendezésre kerülő képzésre, amely helyszínéül a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgál.

A szeminárium meghívóját innen letöltheti: letöltés (.pdf)

 
Meghívó Irányítócsoport találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 31.

Dátum, helyszín: 2013.06.10. Kőszeg

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő 11. Irányítócsoport találkozójára - 2013.06.10-én Kőszegre.

A különleges helyszínen (Keresztkúti Erdei Pihenőhely) megrendezésre kerülő találkozó az 5 éves projekt lezárását szolgálja.

 

A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

-  A modulok beszámolói
-  A projekthosszabbítási időszak tevékenységei
- „Ami a zárókonferencián elmaradt - Hubert Herzog, AMS NÖ
- Projektpartnerek személyes benyomásai a projekt megvalósításáról

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

 

A találkozó meghívóját innen letöltheti: letöltés (.pdf) 

 
NetLab - Hogyan lépjünk Ausztria nyomdokaiba a duális képzés terén? PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 15.

Dátum, helyszín: 2013.05.13, Győr

Tanulságosan zárult a 2013.05.13-án lezajlott workshop, amely az osztrák és a magyar duális képzési rendszer összehasonlítását valamint a két ország közti tapasztalatcserét tűzte ki célul. A NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt osztrák és magyar képviselői a workshopot megelőzően két alkalommal tanulmányúton vettek részt (2013.03.25 Győr, 2013.04.17 Neunkirchen), hogy a szomszédos ország duális képzési rendszerét a gyakorlatban is megismerjék.

A rendezvényt Robert Hörmann előadása nyitotta, aki az Alsó-Ausztriai Munkavállalói Kamara szemszögéből beszélt a duális képzésről. Előadásából kiderült, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában a cégeknél gyakorlaton lévő tanulókat munkavállalóként kezelik. A résztvevőkkel megismertette a tanulószerződés részletes felépítését valamint a legfontosabb kormányzati szabályozásokat. Őt követően a győri duális képzést alkalmazó PÁGISZ ÁMK igazgatója és tanulója (Hollenczer Lajos, Horváth Milán) számolt be a képzésről valamint az iskola Audival fennálló szoros együttműködéséről. Az előadásokat Mag. Reinhard Winter zárta, aki az Alsó-Ausztriai Gazdasági Kamara jelenleg futó munkacsomagjait és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Hogyan tudnánk mi magyarok fejlődni? Miben különbözik az osztrák és a magyar motiválási rendszer, amely a duális képzésben való aktívabb részvételre ösztönöz? Hogy élik meg a tanulók a képzést?

A rendezvény második felében csoportmunka során sikerült választ kapni a fenti kérdésekre. A workshop végén a résztvevő és a két országot képviselő tanulók a képzés során szerzett élményeiket osztották meg.

Összességében elmondható, hogy a workshop során lezajlott aktív közös munka lehetővé tette a két ország gondolkodásának egymáshoz közelebbé kerülését, az együttműködés megerősítését.

Az eseményről készült fotókat a következő linken lehet megtekinteni: Fotók letöltése

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
Meghívó workshopra PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 02.

Dátum, helyszín: 2013.05.13 Győr

Szeretettel meghívjuk a „NetLab - Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon” című projekt keretében megrendezésre kerülő workshopra a duális képzés tapasztalatainak megbeszélése és megosztása érdekében.

Dátum: 2013.05.13.
Időpont: 09:30-14:00
Helyszín: INNONET Innovációs és Technológiai Központ, H-9027 Győr, Gesztenyefa u. 4.

A rendezvény kétnyelvű, szinkrontolmácsolással történik a fordítása.

Jelentkezési határidő: 2013.05.08.

A résztvevők létszáma korlátozott. Kérjük, hogy részvételi szándékát a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

A találkozó meghívója és a hivatalos program innen letölthető: 

Meghívó letöltése: magyar (.pdf); német (.pdf)

 

 
Netlab projekt - Tanulni a legjobbaktól PDF Nyomtatás E-mail
2013. április 18.

Dátum, helyszín: 2013.04.17. Neunkirchen, Ternitz

Tanulmányúton vettek részt a magyar duális szakképzéssel foglalkozó szakemberek a NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt keretében. A tanulmányút 2013.04.17-én Ausztriában került megrendezésre.

A résztvevők megismerkedhettek a sikeres osztrák rendszerrel a gyakorlatban is, amelynek során három duális képzéssel foglalkozó intézmény (Tartományi Szakképző Iskola - Neunkirchen, Schöller Bleckmann Edelstahlrohr acélcsőgyártó vállalat - Ternitz, BFI Műszaki Képzési Akadémia - Ternitz) működésébe tekinthettek be.

Mit tapasztaltak a magyar résztvevők? Melyek a legfontosabb tanulságok?

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy a duális képzés Ausztriában már évek óta aktívan működik.

A magyar és osztrák duális képzés egyik legalapvetőbb különbsége az elméleti és gyakorlati idő arányában fedezhető fel. A hazai rendszerrel ellentétben az osztrák rendszer a gyakorlati/üzemi oktatásra fekteti a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy 1 oktatási év alatt a diákok 10 hétig vesznek részt kifejezetten gyakorlatorientált iskolarendszerű képzésen, az év fennmaradó részében viszont kizárólag üzemi oktatás zajlik.

Megdöbbentő az osztrák gyakorlati oktatás szervezettsége. A diákokat a biztos jövőkép mellett kiemelkedő bérezéssel és prémiumokkal is motiválják a minél magasabb teljesítmény elérésére: már az első tanévben átlagosan havi több, mint nettó 500 Eurót kapnak juttatásként, amely az évek során folyamatosan növekszik.

Fontos megemlíteni, hogy az osztrák rendszer bevezetése a társadalmi felelősségvállalás jegyében született: a cél a munkanélküli fiatalok foglalkoztatása.A szociális partnerség hatásaként nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók érdekeit is szolgálta ez a döntés, ugyanis e képzési formával az állam a vállalatoknak is megfelelő képzettségű munkaerőt kínál.

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
NetLab projekt - Sikerrel zárult a tanulmányút PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 28.

Dátum, helyszín: 2013.03.25. Győr

Tanulmányúton vettek részt a NetLab – „Hálózati együttműködés a munkaerőpiacon” című projekt képviselői 2013.03.25-én. A győri esemény egy 3 alkalomból álló határon átnyúló rendezvénysorozat első állomását jelentette. A látogatások célja a magyar és osztrák duális szakképzés tapasztalatainak megismerése és megosztása.

A magyarországi példák bemutatkozását követően 2013.04.17-én Ausztriában (Neunkirchen) kerül sor tanulmányútra, melyre korlátozott számban még regisztrálhatnak az osztrák duális szakképzés jelenlegi rendszerébe betekinteni kívánó hazai résztvevők. A két tanulmányút lezárásaként és a tapasztalatok megbeszélése érdekében májusban kerül sor Győrben egy bilaterális workshopra.

A NetLab projekt egyik alapvető célkitűzése, hogy a munkába bekapcsolódó osztrák és magyar résztvevők közelebbről és a gyakorlatban is megismerhessék a Magyarországon nemrég bevezetett duális szakképzés rendszerét.

A Győrben lezajlott találkozó az INNONET Innovációs és Technológiai Központban kezdődött. A duális rendszerrel kapcsolatos elméleti ismeretek megalapozásához Pális Ferenc - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetőjének felvezető előadását követően kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó és hallgatók között. Az osztrák résztvevők kérdései túlnyomóan a magyarországi iskolarendszerhez, az egyes oktatási szintek népszerűségéhez, valamint a tanulók munkavállalási lehetőségeihez kapcsolódtak.

A tanulmányút következő állomásán a résztvevők betekinthettek az Audi Projekt- és Oktatóközpont (PTC) működésébe, amely a duális szakképzés egyik mintaértékű létesítménye Győr-Moson-Sopron megyében.

Hány tanuló nyerhet felvételt a PTC-be? Hogyan zajlik a kiválasztás folyamata? Milyen feltételeknek kell megfelelni a felvételhez, s mely elemekre fektetik a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati oktatás során? – néhány a felmerülő kérdések közül, amelyre a résztvevők választ kaptak.

A rendezvény a Lukács Sándor Gépészeti és Mechatronikai Szakképző Iskola és Kollégium látogatásával zárult. A középiskola számos műszaki területet átfogó tanműhely biztosításával szorgalmazza a duális szakképzés gyakorlati megvalósítását.

A hasonló programban az osztrák oldal működésével ismerkedni kívánók jelentkezését 2013.04.12-ig várják a projekt munkatársai a tervezett ausztriai tanulmányútra a következő elérhetőségen: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Az eseményről készült fotókat a következő linken lehet megtekinteni: Fotók letöltése

A projekttel kapcsolatos további információ a következő honlapon található: http://www.netlab-online.eu/

 
NetLab projekt - Meghívó magyarországi tanulmányútra PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 07.

Dátum, helyszín: 2013.03.25. Győr

Szeretettel meghívjuk a „NetLab - Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon” című projekt keretében megrendezésre kerülő tanulmányútra a duális képzés tapasztalatainak megbeszélése és megosztása érdekében.

Dátum: 2013.03.25

Időpont: 10:00-16:00

Helyszín: INNONET Innovációs és Technológiai Központ, H-9027 Győr, Gesztenyefa u.4.

A rendezvény kétnyelvű, követő tolmácsolással történik a fordítása.

Az Audi Projekt- és Oktatóközpont látogatásához előzetes regisztráció szükséges. Enélkül nem lehetséges a belépés.

A regisztrációhoz szükséges adatok a következők:

  • Név

  • Lakcím

  • Személyi azonosító vagy útlevél szám

  • Munkáltató szervezet neve

Jelentkezési határidő: 2013.03.14.

Kérjük, hogy részvételi szándékát a szükséges adatok megadásával a fent jelzett határidőig szíveskedjék jelezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen!

Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők létszáma korlátozott. A visszaigazolást jelentkezési határidő lejárta után küldjük ki mindenki számára.

Meghívó letöltése: magyar , német

 
NetLab - Zárókonferencia PDF Nyomtatás E-mail
2013. január 18.

Dátum, helyszín: 2013.01.17. Szombathely

Munkaerőpiac-nyitás. Gazdasági válság. Szakmunkás-hiány. Tapasztalatok és sikerek Ausztria és Magyarország közti határon átnyúló szociális partnerségi együttműködés, a „Netlab” 5 évéből.

A 2008 óta tartó Netlab projekt viharos időket élt át: Munkaerőpiaci nyitás, gazdasági válság, politikai zavargások. Ennek ellenére sikeresen bevezetésre kerültek az innovatív intézkedések.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a partnerek 5 év együttműködés alapján? Milyen jelentősége van egy Netlabhoz hasonló határon átnyúló projektnek az államok életében? Ilyen és hasonló felmerülő kérdésekre kaphattak választ a konferencián résztvevők.

A konferencia  sikeresen lezajlott, főként  Szombathelyről és környékéről nagy számmal érkeztek résztvevők. A rendezvény során bemutatásra kerültek a projekt moduljai, a résztvevők betekintést nyerhettek a határon átnyúló projektek működésébe valamint megismerhették a legfőbb sikertényezőket.

A konferenciát nyitó Harangozó Bertalan (Vas megyei Kormánymegbízott) után Győrffy Gábor (NYDRFÜ) és Horváth Csaba (MSZOSZ) kiegészítette az elhangzottakat. A rendezvény szervezési feladatait a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Közponjának képviselői végezték, akik a projektben szerzett tapasztalataikról is beszéltek a pódium előtt. 

A konferencia a 2014-2020 közötti időszak határmenti együttműködési lehetőségeinek feltárásával zárult. 

Összességében elmondható, hogy sikerült a projekt során kialakult értékes tapasztalatokat megosztani a nagyközönséggel.

 
NetLab - Meghívó a zárókonferenciára PDF Nyomtatás E-mail
2013. január 09.

Dátum, helyszín: 2013.01.17, Szombathely

Munkaerőpiac-nyitás. Gazdasági válság. Szakmunkás-hiány. Tapasztalatok és sikerek Ausztria és Magyarország közti határon átnyúló szociális partnerségi együttműködés, a „Netlab” 5 évéből.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon (Netlab) projekt turbulens időket élt át: a munkaerőpiaci korlátozások végét, a gazdasági válságot, a politikai változásokat. Ennek ellenére innovatív intézkedéseket sikerült megvalósítani. Mely tapasztalatokat és tanulságokat vonják le a partnerek az öt évnyi együttműködésből? Milyen jelentősége van az ilyen határmenti projekteknek, mint a Netlab az államok számára? Milyen értékkel bírnak majd az ilyen jellegű kezdeményezések az EU-ban a jövőben?

Tisztelettel meghívjuk egy rövid visszatekintésre és jövőbe néző kitekintésre a projektpartnerekkel együtt:

Dátum: 2013. január 17.

Időpont: 10:00- 13.30

Helyszín: Kámoni Arborétum, Látogatóközpont 9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.

A rendezvény tematikus súlypontja: a határmenti projektek külső keretfeltételei, a modulok eredményeinek bemutatása, a határmenti együttműködés 2014 és 2020 között.

Jelentkezés: legkésőbb 2013. január 14-g, e-mailben a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen.

A rendezvény a hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon Netlab-projekt kerül megrendezésre. A projekt rendezvényeiről, tevékenységeiről további információt a www.netlab-online.eu honlapon találhatnak.

Meghívó letöltése: letöltés

 
Netlab Projekt - 9. Irányítócsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 11.

Dátum, helyszín: 2012. 09.06. Schottwien am Semmering

A 2012.szeptember 06-án lezajlott 9. Irányítócsoport találkozó sikerrel zárult. A program egy rövid köszöntő után a projekt eddigi eredményeinek bemutatásával, az eddigi 4 év sikereinek áttekintésével folytatódott. A megbeszélés folyamán minden partner megfogalmazta, mit profitált ebből a projektből mind szakmailag,mind pedig emberileg.

A találkozó fő témájául a 2013. januárban megrendezésre kerülő zárókonferencia szolgált. A beszélgetés fő vonalát a konferencia részletes programjának felépítése, valamint megfelelő szakértők, előadók megtalálása adta. A téma egy intenzív workshop formájában került megvitatásra, melynek folyamán az osztrák és magyar fél véleményei, javaslatai bővebb kifejtésre kerültek.

A legfontosabb felmerült kérdések a következők voltak: 

  • Kövessük-e a korábbi konferenciák felépítését, vagy kövessünk valami egészen új koncepciót?

  • Mely személyek lehetnek a legmegfelelőbbek arra – mind osztrák, mind magyar oldalról – hogy a projekt keretében hiteles és szakmailag kitűnő előadást tartsanak a megjelentek előtt?

  • Legyen-e pódiumbeszélgetés, ha igen, milyen formában?

Az Irányítócsoport találkozó folyamán rögzítésre került 2013.01.17-e a zárókonferencia időpontjaként. Végül a projekttel kapcsolatos következő feladatok és jövőbeli találkozók időpontjai kerültek előtérbe, mely egyben a program zárásául is szolgált.

 
Meghívó a NetLab projekt 9. Irányítócsoport találkozójára PDF Nyomtatás E-mail
2012. augusztus 22.

Dátum, helyszín: 2012.09.06. Shottwien am Semmering

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő 9. Irányítócsoport találkozójára – 2012.09.06-án Schottwien am Semmeringbe.

A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

- a projektben eltelt eddigi 4 év szakmai sikerei, eredményei
- a zárókonferencia időpontjának, kivitelezésének részletes megvitatása
- fennmaradó feladatok, a projekt fenntarthatósága.

A találkozó meghívóját innen letöltheti.

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)

 
Végéhez ért a Centrope_tt projekt PDF Nyomtatás E-mail
2012. július 16.

2012. június 11-én tartották a Centrope_tt projekt záró rendezvényének lebonyolítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A rendezvényen részt vettek a projekt partnerek és a Közös Technikai Titkárság képviselői, beszámolók hangzottak el a projekt keretében végzett tevékenységekről és azok eredményeiről.

Az Európai Unió által támogatott projekt a résztvevő területek innovációs rendszereinek összefonódását és a Centrope régió közös tudástérré való továbbfejlesztését tűzte ki célul.

A „Centrope_tt K+F adatbázis” olyan információtár, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a cseh-magyar- osztrák-szlovák határtérségben megkönnyítsék és elősegítsék a tudástranszfer folyamatokat. Ezzel térkép alapú eszközzel több, mint 2500 egyetemi, egyetemen kívüli és magán kutató-szolgáltató saját részletes szolgáltatási profilja tallózható. Az adatbázis alapján jelent meg a „Centrope_tt Innovációs Útmutató KKV-k részére”. Ebben közel 100 kutatóintézmény részletes profillal szerepel.

Számos vállalkozás vette igénybe ezen túl a „Centrope_tt Innovációs csekket” is. Ennek révén, vissza nem térítendő támogatás formájában egyenként 5.000 euró értékben támogattak határon átnyúló kutatás-fejlesztési tevékenységet. Az Innovációs csekknek köszönhetően összesen 40 transznacionális kutatási együttműködést lehetett elindítani. Az igénybe vevők körében a megyéből három vállalkozás valósította meg sikeresen projekt tervét.

A „Centrope_tt Akadémia” vállalatok, kutatók, tanácsadók és támogató szervezetek menedzsereinek biztosított lehetőséget a szomszédos régiók innovációs rendszerének alapos megismerésére. A támogatási rendszereket illető összehasonlító előadások mellett gyakorlati csoportmunka feladatok és interkulturális képzési modul biztosították az elhangzó szakismeretek elmélyítését. A négyszer két napos képzéssorozat résztvevői végül az ECQA által tanúsított oklevelet vehettek át sikeres vizsgáik letételét követően.

Videoriport a zárórendezvényről a Hírcity honlapján.

A projekt hivatalos honlapja: www.centrope-tt.info

Projekt cím: Tools for Transnational Innovation Support in Centrope

Támogatási szerződés száma: 1CE008P1

„A projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

 
Szakmai konferencia - 2012.06.19 - Oslip PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 25.

A NetLab projekt keretében június 19.-én Oslipban tartott bilaterális konferenciáján megfogalmazásra került, hogy a szakmunkáshiányt saját emberanyagból kellene fedezni – amihez viszont egy sor intézkedés szükséges, hiszen évek óta csökken azon cégek száma, akik maguk képezik ki  szakmunkásaikat.

A konferencia témájáról elkészült összefoglalók az alábbi linkeken elérhetők: magyar; német

Meghívó letöltése: magyar; német

Fotók a konferenciáról: itt

 
Vizsgáznak az innovációs szakértők PDF Nyomtatás E-mail
2012. április 12.

Április 16-tól teszik le elektronikus vizsgájukat a magyar részről az INNONET Innovációs és Technológiai Központ, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált Centrope_tt Akadémia innovációs szakértői. A sikeres vizsgázók az ECQA (European Certification and Qualification Association) által tanúsított nemzetközi oklevelet kapnak.

A Centrope_tt Akadémia keretében cseh, osztrák, szlovák és magyar gazdasági és területfejlesztési szakemberek hallgattak két képzési fordulóban négy helyszínen műhelymunkával kiegészített előadásokat a résztvevő országok, ezen belül különösen a Centrope határrégió innovációs rendszeréről, pályázati lehetőségeiről és technológia-transzfer módszertanáról. A résztvevők a szakmai kapcsolatteremtés mellett közös munkavégzés során ismerhették meg, hogy az egyes országokban milyen helyi sajátosságokra, lehetőségekre alapozva szervezhetnek és finanszírozhatnak innovációs projekteket. A hazai határtérséget a két forduló során 7 szakember képviselte. Ők sikeres vizsga esetén a tanúsítvány birtokában jogosulttá válnak elsajátított tudásuk szervezett formában való továbbadására is, jövőbeni trénerként gondoskodva a tapasztalatok naprakész megosztásáról.

Az Akadémia hátterét, szakmai kereteit biztosító Centrope_tt projekt (http://www.centrope-tt.info) 2009. év után ugyancsak zárásához közeledik, melyre 2012. június 11-12 között Győrben kerül sor, többek között ünnepélyes tanácsadó-testületi ülés keretében. Az erre meghívott és felkért szakértők az elért eredmények értékelése mellett határoznak a gyűjtött tudásvagyon fenntartásának, az együttműködés továbbvitelének módjairól is.

 
Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 14.

Dátum: 2012.03.13. Győr 

A 2012. március 13-án lezajlott Irányítócsoport találkozó sikererrel zárult. A program egy rövid köszöntő után a projekttel kapcsolatos általános tudnivalók megbeszélésével folytatódott.

Röviden bemutatásra kerültek a modulok, de a beszélgetés fő vonalát a 2012. június 9-én Güssingben megrendezésre kerülő konferencia témájának megvitatása adta. A júniusi konferencia témája alapvetően az Ausztriában és Magyarországon is jelenlevő szakemberhiány lesz:
Parlagon heverő munkaerő? Hogyan lehetne megállítani a túlképzettség folyamatát? Milyen módszerekkel lehetne motiválni a fiatalokat arra, hogy inkább szakmát tanuljanak? Ezen központi kérdések alapozzák meg a találkozó kerekasztal-beszélgetését.
Mit tehet egy cég a fiatalok megfogása érdekében? Ennek eléréséhez a vállalatnak olyan szociális infrastruktúrát kell kialakítania, amellyel képes magához vonzani a fiatal, szakképzett munkaerőt. Napjainkra hatalmas harc folyik ezen alkalmazottakért, s ez emelhette a munkaerőt az értékes telephely kiválasztási tényezők közé. A güssingi konferencia során a megbeszéltek alapján számos tanulságos Good Practise példa is el fog hangzani.
A pódiumbeszélgetés folyamán a magyar résztvevők is meg fognak szólalni. Magyarországon a szakemberek pótlására és a szakképzés támogatására irányuló intézkedések csupán rövid távon hatékonynak, gyorsan elévülőnek bizonyultak. Napjainkra számos magyar diák osztrák iskolába jár, és a problémák elmérgesedését sürgősen meg kell akadályozni. Ezért is olyan fontos a rendezvény témája és végkifejlete a magyar partner számára.
A júniusi konferencia célja olyan új stratégia megalkotása, amelynek segítségével sikerül a szabad állásokhoz az azok betöltésére alkalmas munkaerőt közvetíteni. Ez adatbankok kidolgozásával lehetne megvalósítható, viszont ennek kapcsán a kapacitás hiánya lehet sikert akadályozó tényező.

A találkozó végén a Netlab projekt keretében kiadott tanulmány került középpontba, illetve az ennek nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos kérdések megvitatása. Végül a projekttel kapcsolatos következő feladatok és jövőbeli találkozók időpontjai kerültek előtérbe, mely egyben a program zárásául is szolgált.

 
Meghívó a Netlab projekt - 8. Irányítócsoport találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 13.

Dátum, helyszín: 2012.03.13. Győr 

Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő Irányítócsoport 8. találkozójára – 2012.március 13-án Győrbe. A rendezvényen a következő témák kerülnek megvitatásra:

- a projekt keretében létrejött modulok tartalmának részletes ismertetése 
- a modulok továbbvitele a projekt lezárásáig, a projekt keretében elkészült tanulmány rövid ismertetése
- 2012-es tevékenységek, feladatok, a projekt fenntarthatósága. 

A találkozó meghívóját innen letöltheti.

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)

 
IMPULZUS? INTEGRÁCIÓ? KONKURENCIA? A nyitott munkaerőpiacok hatása az osztrák, magyar munkaerőpiacra PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 17.

Dátum, Helyszín: 2011.október 13., Mödling

Milyen hatásai voltak a munkaerőpiac megnyitásának az osztrák és magyar munkaerőpiacra és a gazdasági térségre? Mennyire hatékony a bér –és szociálisdömping törvény? Milyen hiányosságai vannak? Kik azok a magyarok, akik még most akarnak Ausztriába menni – milyen képzettségűek és mi motiválja őket? Szükség van még rájuk? Hogyan működik együtt az üzemeken belüli együttműködés? Létezik valaminek az elfojtása? Impulsreferátumokban és irányított beszélgetéseken és vitakörökben melyeken a közönség is részt vett, az ÖGB jogi tanácsadói, pénzügyi rendőrség, terület egészségbiztosító, s a munkaügyi kamara, az AMS tanácsadói, vállalkozók és üzemi tanácsok, és egy magyar munkavállaló nő betekintést adtak a hétköznapi gyakorlatba. A zárást az iparegyesület egy vezető közgazdászának előrejelzése adta.

A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos prognózisok, előrejelzések

A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos előrejelzések hamisnak bizonyultak a bér-és szociális dömping törvény hiányosnak tűnik, és a magyarok is azt szeretnék, ha visszaállna az átmeneti időszak. Ez csak néhány azokból a meglepő felismerésekből, amely a munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos határokon átnyúló vitarendezvényen napfényre került. Impulzusok? Integráció? Konkurencia? A nyitott munkaerő piac hatásai az Ausztria és Magyarország közötti határ közeli gazdasági területre címmel október 13-án a WIFI Mödlingenben a NetLab Eu-s projekt keretein belül rendeztek meg.

A rendezvénnyel kapcsolatos dokumentumok (sajtóanyag, fényképek, prezentációk) a „Hálózati találkozó“ címszó alatt letölthető. http://www.netlab-online.eu/index.php?id_seite=7779&pagelang=hu

A honlapon magyarul és németül is megtalálhatók az információk.  

Sajtóhírek a rendezvényről: magyar (.pdf)  német (.pdf)

 

 
120 másodperc & üzletember találkozó az ÉLETTUDOMÁNYOK témakörében PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 10.

120 másodperc & üzletember találkozó az ÉLETTUDOMÁNYOK témakörében

2011. november 15., Bécs

Találkozzon az élettudományok területén működő cégekkel és kutató intézetekkel a Centrope régióból, találjon sikeres üzletre, adjon lendületet innovációs ötletének és kezdeményezzen új európai K+F projekteket!


2011. november 15-én kerül megrendezésre a 2. Biotudományos Technológiai Napok c. rendezvény Bécsben a Bécsi Tudományos Egyetem szervezésében. A nemzetközileg jó hírnevű rendezvényen két Európai Unió által finanszírozott projekt, a Centrope_tt és a Centrope Capacity keretében nemzetközi üzletember találkozót szerveznek cégek és kutatók részére a Centrope régióból az élettudományok területéről.

A rendezvény két fő része:

  • 120 másodperc üzletember találkozó : 14:00 – 16:00 (regisztráció 13:30 órától)
  • Üzletember találkozó: 16:00 – 17:40 (Regisztráció 15:30 órától)

Mindkét rendezvény helyszíne: Bécsi Technológiai Egyetem (Karlsplatz 13, 1040 Bécs). A rendezvény külön-külön is látogatható.

Mindkét rendezvényen ingyenes a részvétel !

Munkanyelv: angol

Meghívó letöltése: magyar (pdf), angol (pdf)

 
Meghívó Hálózati Találkozóra PDF Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 19.
Szeretettel meghívjuk a Netlab - Partnerség a munkaerőpiacért a régióban projekt keretében megrendezésre kerülő Hálózati találkozó rendezvényre – 2011.október 13-án Mödlingbe.
A találkozó "Impulzus?Integráció?Konkurencia? A nyitott munkaerőpiacok hatása az Ausztria és Magyarország közti határközeli gazdasági térségre" címmel kerül megrendezésre.

 A rendezvényen a következő fő kérdésekre kaphatunk választ:

- A munkaerőpiaci nyitás hatása a foglalkoztatásra
- A munkerőpiaci nyitás hatására a munkavállalói jogok és a fair verseny biztosítására irányuló intézkedések
- Gazdaság és munkaerőpiac a közös határtérségben: munkaerő-piaci integráció a szakmai életben

A találkozó meghívóját innen letöltheti. 

 

Meghívó letöltése: magyar (.pdf) német (.pdf)